Analytics at Work – Smarter Decisions, Better Results

Analytics at Work av Thomas Davenport & Jeanne Harris (Harvard Business Press) är en utomordentlig guide till hur ett företag ökar sin analytiska kompetens. Varför ska man göra det? För att ta mer välgrundade beslut.

Allow information- and knowledgebased strategy formulation and decision making, and leverage information to improve business performance.

Boken kom till efter att författarna publicerat Competing on Analytics och insett att få företag ligger på den analytiska nivån att de kan konkurrera med analys. De flesta företag är betydligt mer analytiskt omogna och det är en resa att ta sig dit – därav denna bok. Utifrån ramverket i boken är det relativt lätt att avgöra var man står och vad som är ett lämpligt nästa steg. Ramverket har 5 faser: från ett analytiskt omoget företag till ett som använder analys som en konkurrensfördel.

Analysarbete är en kombination av strategi, intuition, ramverk samt erfarenhet. Grunden i Analytics at Work är ett ramverk med de framgångsfaktorer som enligt författarna behöver vara på plats för att organisationen ska lyckas med analys. De är följande (minnesregeln är DELTA, därför skriver jag dem på engelska): Data, Enterprise orientation (verksamhetsperspektiv), Leadership, Targets (mål) och Analysts. Författarna tar bl a upp lämpliga fokusområden; försäljning är ett klassiskt område som är tacksamt för analys. De tar även upp hur man bäst organiserar verksamheten; en decentraliserad lösning är vanligast men sällan funktionell.

Det här är en väldigt bra bok för den som är intresserad av arbetet med analys i ett företag eller en organisation. Den ger ett stegvis stöd men är inte överdrivet förenklad. Jag kan rekommendera Analytics at Work.

Relaterat: Thomas Davenport bloggar på HBR.