Louisiana: David Hockney

Det är sista helgen för utställningen “Me draw on iPad” med David Hockney (född 1937) på Louisiana. En teckning om dagen blir det, ofta av blommor eller utsikten från sovrumsfönstret. Det som attraherar honom med det här sättet att arbeta är framförallt lystern. Inledningstexten berättar om hur Hockney övertalade sina vänner att skaffa iPhone så att han kunde skicka dem sina alster ritade i appen Brushes. När iPad kom var han en av de första att skaffa en för att få en större rityta. Han medger att han inte lyckats komma på något sätt att ta betalt för dessa verk, utan de förblir små dagsnoteringar till vännerna. Med hjälp av QR-koder här kan besökarna ladda ned fem av alstren till sina egna mobiltelefoner.

Förutom en film som visar hur konstnären arbetar på iPad så märks apparaterna knappt alls, inarbetade i en svart bakgrund. Verken avlöser varandra på skärmarna och i vissa fall spelas hela teckningsprocessen upp. Det är fascinerande att se. Visst är flera bilder banala konstverk, men flera gånger är det slående hur väl han lyckats med ljusets reflektioner. En ung man i publiken berättar för sin flickvän att det här minsann inte är någon ny teknik utan den har funnits länge. Det förminskar dock inte det faktum att det är en inspirerande utställning. Den upptäckarglädjen och drivet att utforska ny teknik och göra den till sin hoppas åtminstone jag ha kvar vid passerade 70 års ålder.