Boktips (facklitteratur)

Idag fick jag en fråga på Twitter om jag hade några boktips inför hängmattan. Och det har onekligen verkat på sistone som att jag har ett boktips för varje tillfälle. Så nu måste det bli en boktips-post. Först av allt: Om du fortfarande inte har läst Predictably Irrational av Dan Ariely så gör det! I svensk översättning heter den (O)logiskt.

Bild: Boktrave på pianot.

I början av året ställde jag frågan “Vilken är den bästa facklitterära bok du läst under det senaste året” på Twitter och i Facebook-bubblan. Svaren jag fick var följande: 2 rekommendationer om Rework – från gänget bakom 37signals. Själv köpte jag den som ljudbok eftersom jag trodde att de korta kapitlen skulle funka lika bra på gående fot som David Allen har gjort, men ärligt talat så var ljudboken sådär, lite väl mästrande i ljudform.

Andra boktips som nämndes var Google-koden, av Andreas Ekström. Jag var på hans föredrag på Malmö Högskola men läste aldrig boken innan jag besökte Google-plex förra sommaren. Om jag skulle läsa en Google-bok nu skulle jag vara mest sugen på The Googlization of Everyting av Siva Vaidhyanathan som Ekström parallell-recenserade häromdagen i Sydsvenskan tillsammans med Steven Levys In the Plex.

Nästa tips som dök upp var SSWC-boken 2010, en antologi av människor som diggar internet och sociala medier där jag själv medverkade. Mattias Boström gjorde ett föredömligt och förträffligt arbete med boken från ax till limpa. Ytterligare andra böcker som uppskattats i mitt nätverk är Free Agent Nation av Daniel Pink och You are not a gadget av Jaron Lanier.

Jag hoppas att någon av ovan nämnda titlar skall inspirera till läsning. Annars finns ju alltid Guardians lista över the 100 greatest non-fiction books.

2 reaktioner på ”Boktips (facklitteratur)

  1. Tack för tipsen! En fundering, bilden på boktraven… Är det en boktrave som vilken boktrave som helst eller är det utvalda böcker som du verkligen tycker är något extra? Tänkte mest av anledningen att den boken du tar upp från eget tycke är Predictably Irrational.

    1. Boktraven som ligger på pianot är min läshög med böcker som jag har i de flesta fall påbörjat men inte läst ut. Multipliers köpte jag i MountainView förra sommaren; såg nu att den lovordades av både Tom Peters och Robin Sharma (management-gurus) på Twitter så då åkte den fram igen. Scrum läste jag för jobbet, rekommenderad läsning för kursen certified scrum master. De andra är i pipeline…

Kommentarer är stängda.