Gamification

Idag har jag varit på ett föredrag av Martin Thörnkvist från Media Evolution (Malmö) om “Spelifiering”, den svenska översättningen av gamification. Vi var på stadsbiblioteket och fyllde Gullbergsrummet. Gamification är lite hett nu, förmodligen är det tjänster som Gowalla och Foursquare som har bidragit till hypen. Här är en bloggpost med lite reflektioner och några goda länkar, bl a Gabe Zichermanns sevärda Google Tech talk Fun is the Future – Mastering Gamification.

På bibblan gav Martin en kärnfull presentation för att lansera Media Evolutions lilla guide Spelifiering – om hur vi kan använda spelmekanik i saker som inte är ett spel. Han pratade såklart om level, badges, leaderboards och belöningar. Sedan fick vi fem anledningar att arbeta med spelifiering: för att öka användning och öka lojalitet, påverka beteende, för en viral spridning och det han kallade “känsla av identifikation” (utvaldhet skulle jag kanske använda). Martin menade att det inte är så lätt, det handlar om mer än att införa ett poängsystem, spelet får inte vara för enkelt och ska gärna erbjuda överraskningar. “Det gäller att ta produktens/företagets behov och göra dem till kundens”, sa Martin.

I den efterföljande diskussionen kom vi in på en gammal sanning från performance management “What gets measured gets done” och vidare till hur man undviker risken att spelet tar över (dvs att få en topplacering blir ett självändamål för användaren). Ett tips är att testa med en demo. Sedan får man balansera spelet och även ta hänsyn till att olika individer triggas av olika saker, alla gillar inte att tävla. Vilket osökt får mig att tänka på Steven Reiss forskning om människans drivkrafter:

After conducting studies involving more than 6,000 people, Reiss has found that 16 basic desires guide nearly all meaningful behavior. The desires are power, independence, curiosity, acceptance, order, saving, honor, idealism, social contact, family, status, vengeance, romance, eating, physical exercise, and tranquility.

Vi talade om att det är enklare att föra en diskussion om spelifiering i termer av lojalitetsprogram. Och som sagt, vikten av att ha klart för sig vad man som företag vill ha ut av och leva sig in i kundens motiv.